Σελεμενάκη 49, Νέα Καλλικράτεια, 630 80 / Τηλέφωνο: +30 698 6213285 / +30 23990 21951

Η Καλλικράτεια

Γνωρίστε την υπέροχη Καλλικράτεια

Η Νέα Καλλικράτεια οικοδομήθηκε το 1924 στη θέση «Στόμιον», όπου βρισκόταν το Μετόχι της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Η τοποθεσία αυτή είχε ήδη κατοικηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους, μαρτυρία που δεν έχει όμως επιβεβαιωθεί. Ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή έφεραν στο φως επιτύμβια στήλη με αέτωμα, η οποία παριστάνει νεαρή κόρη με περιστέρι στο αριστερό της χέρι. Το εύρημα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Στη Β.Δ. άκρη του οικισμού, προς τον Λιμενοβραχίονα των ψαροκάικων, βρίσκεται τοποθεσία όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν Αρχαία Λουτρά. Στο παλιό βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, κάθε Αύγουστο γίνεται γιορτή και πανηγύρι, κατά την διάρκεια της οποίας προσφέρονται πιάτα με ντόπιες σπεσιαλιτέ και άφθονο κρασί τοπικών ποικιλιών (Μερλό, Σωβινιών κ.λ.π.)

Οι περισσότεροι κάτοικοι των οικισμών αυτών κρατούν την καταγωγή τους από τους πρόσφυγες της περιοχής της Ανατολικής Θράκης, Προποντίδας & Μικράς Ασίας. Οι γονείς και οι προγονοί τους εγκαταστάθηκαν στα μέρη αυτά και στις γύρω τοποθεσίες που, κάθε μια ξεχωριστά, τους θύμιζε την παλιά τους πατρίδα, του ξεριζωμού.

Σε κοντινές αποστάσεις βρίσκονται γνωστά αξιοθέατα της Βόρειας Ελλάδας και δημοφιλείς προορισμοί της Χαλκιδικής. Το διάσημο σπήλαιο των Πετραλώνων απέχει μόλις 10 λεπτά με αυτοκίνητο. Το Άγιο Όρος με τα Μοναστήρια του , τα Μετέωρα με τα Μοναστήρια επάνω στους βράχους καθώς και οι γνωστοί αρχαιολογικοί χώροι της Πέλλας & της Βεργίνας έλκουν τους επισκέπτες.

Στη Νέα Καλλικράτεια οι επισκέπτες μπορούν να διασκεδάσουν στα δεκάδες beach bars που υπάρχουν και να απολαύσουν τον αφέψημα τους στις αναπαυτικές ξαπλώστρες των καφέ-μπαρ που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας. Νυχτερινά clubs, εστιατόρια και ταβέρνες με τοπικά εδέσματα θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.