Σελεμενάκη 49, Νέα Καλλικράτεια, 630 80 / Τηλέφωνο: +30 698 6213285 / +30 23990 21951

Δραστηριότητες

Σπήλαιο Πετραλώνων

Το καταστόλιστο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του βουνού Κατσίκα και σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας.

Εντοπίστηκε το 1959 από τον κάτοικο Πετραλώνων Φίλιππο Χατζαρίδη και έγινε παγκόσμια γνωστό το 1960 όταν βρέθηκε το κρανίο τού Αρχανθρώπου από έναν άλλο συγχωριανό του, το Χρήστο Σαρρηγιαννίδη.

Οι συστηματικές ανασκαφές τού Σπηλαίου ξεκίνησαν το 1965 από τον ιδρυτή τής Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος καθηγητή ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό. Οι έρευνές του απέδειξαν ότι ο Αρχάνθρωπος είναι 700.000 περίπου ετών, γεγονός που τον καθιστά τον αρχαιότερο Ευρωπαίο. Η ηλικία αυτή στηρίχθηκε στην λεπτομερή ανάλυση της στρωματογραφίας (μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί 28 γεωλογικά στρώματα), καθώς και στη μελέτη τόσο των αρχέγονων παλαιολιθικών εργαλείων, όσο και των ειδών της παλαιοπανίδας που ανακαλύφθηκαν σε όλα σχεδόν τα στρώματα. Ανάμεσα στα απολιθώματα των εξαφανισμένων ζώων συγκαταλέγονται λιοντάρια, ύαινες, αρκούδες, πάνθηρες, ελέφαντες, ρινόκεροι, μεγάκεροι, βίσονες και διάφορα είδη ελαφιών και ιπποειδών, όπως επίσης 25 είδη πουλιών, 16 είδη τρωκτικών και 17 είδη νυκτερίδων.

Σημαντική, για την επαλήθευση της ηλικίας, είναι η συμβολή τής πυρηνικής φυσικής. Τα υλικά που χρονολογήθηκαν είναι οστά, άργιλος, σταλαγμίτες και στάχτες. Αυτές, είναι ίχνη φωτιάς – τα αρχαιότερα που άναψε ποτέ ανθρώπινο χέρι πάνω στη γη.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η είσοδος επιτρέπεται καθημερινά από τις 9 π.μ. έως μία ώρα πριν τη δύση του ηλίου.
Κρατείται σειρά προτεραιότητας.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση και η κινηματογράφηση, επειδή το σπήλαιο είναι ένας χώρος ερευνών και επειδή ο έντονος φωτισμός (διάφορα φωτιστικά, φλας, κτλ.) προκαλεί σοβαρές ζημιές στο διάκοσμο (σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό).

Επιπλέον πληροφορίες στο τηλ: 23730 – 71671

Άγιο Όρος

Το Άγιο Όρος ή επισήμως Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους είναι μια «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» εντός των ελλαδικών συνόρων με δικό της διοικητικό σύστημα προστατευμένο από διεθνείς συνθήκες, . Είναι μοναδική στο κόσμο και διαφοροποιείται από την μοναστική πολιτεία της Λάσα του Θιβέτ διότι δεν έχει κοσμικό χαρακτήρα και δεν επιτρέπεται η είσοδος γυναικών. Βρίσκεται στην χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στην περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας και θεωρείται το παγκόσμιο κέντρο του Ορθόδοξου Χριστιανικού μοναχισμού. Εκεί ζουν ορθόδοξοι μοναχοί από όλο τον κόσμο, έλληνες, ρώσοι, σέρβοι, βούλγαροι, ρουμάνοι αλλά και από πολλές άλλες εθνότητες.

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του χάνεται στο παρελθόν. Παρουσία μοναχών εντοπίζουμε ήδη από τον 4ο -5ο αιώνα μΧ , ενώ το αρχαιότερο μοναστήρι έχει υπερβεί τα 1000 χρόνια αδιάλειπτης ζωής τον περασμένο αιώνα. Θεωρείται και δικαίως από τα σημαντικότερα τμήματα της Βαλκανικής και της Ευρώπης, κυρίως όμως της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας λόγω της μεγάλης ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας του. Είναι το ζωντανό Βυζάντιο 6 αιώνες μετά την πτώση του Βυζαντίου . Τέλος λόγω του τεράστιου όγκου πλούσιου υλικού χαρακτηρίζεται και ως «καταφύγιο» της ελληνικής τέχνης και των ελληνικών γραμμάτων αλλά και ως ζωντανό μουσείο μιας και τα ιερά σκεύη και αντικείμενα δεν είναι κλεισμένα σε μια προθήκη αλλά αποτελούν μέρος της καθημερινής λατρευτικής ζωής.

Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη και όλα όσα προσφέρει!

Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ένας μοναδικός προορισμός που θα σας εκπλήξει ευχαρίστα και θα σας προσφέρει αξέχαστες στιγμές!

Σαν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη η Θεσσαλονίκη μπορεί να προσφέρει έντονες συγκινήσεις  στους λάτρεις των μουσείων, της ιστορίας αλλά και της νυχτερινής διασκέδασης. Επιπλέον οι εμπορικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης θεωρούνται ο παράδεισος του shopping με την Λεωφόρο Τσιμισκή να πρωτοστατεί!

Οι γευστικές εμπειρίες και η πληθώρα των επιλογών θα σίγουρα θα ενθουσιάσει όσους αναζητούν μια ιδιαίτερη γαστρονομική κουλτούρα  και έντονες γευστικές απολαύσεις! Οι λάτρεις του κάλου φαγητού θα ενθουσιαστούν από προορισμούς όπως τις παραδοσιακές ταβέρνες, τα ρεστοράν αλλά και τα φημισμένα ζαχαροπλαστεία της πόλης!

Τα γεμάτα ενέργεια Λαδάδικα και η περιοχή της Βαλαωρίτου θα καλύψουν σίγουρα τα μουσικά γούστα και των πλέον απαιτητικών προσφέροντας δεκάδες νυχτερινές επιλογές ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή αεροδρόμιου παίρνει φωτιά…

Η απόσταση από τους σημαντικότερους προορισμούς της Χαλκιδικής είναι σχετικά μικρή κάτι που σίγουρα ευνοεί μια ολιγοήμερη επίσκεψη σε αυτή την τόσο ζωντανή και σημαντική πόλη! Θα καταλάβετε αμέσως τους λόγους που η Θεσσαλονίκη θεωρείται ένας εξαιρετικός city break προορισμός!

Mediterranean Cosmos

Το Mediterranean Cosmos, στην περιοχή της Πυλαίας, νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, είναι το πρώτο και μεγαλύτερο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο του είδους του στη βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας στους κατοίκους ένα μοναδικό συνδυασμό ψυχαγωγικών, αγοραστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Με εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της πόλης και τις γύρω περιοχές, απέχει μόλις πέντε λεπτά από το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία».Υπάρχει οδική πρόσβαση από όλες τις κατευθύνσεις, ενώ παράλληλα αποτελεί τμήμα του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς της Θεσσαλονίκης.

Το κέντρο περιλαμβάνει ευρύτατο φάσμα εμπορικών λειτουργιών (190 καταστήματα, 36 εστιατόρια και καφέ), υπεραγορά σουπερμάρκετ, γνωστές αλυσίδες καταστημάτων, παιδότοπο, χώρους βρεφικής φροντίδας, γραφείο πληροφοριών, τράπεζες, φαρμακείο, καθαριστήριο, κομμωτήριο, φωτογραφείο, εκκλησία, ποικίλους χώρους εστίασης και χώρους αναψυχής για όλη την οικογένεια και υπηρεσίες για άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχει σχεδιαστεί σε δυο κύρια επίπεδα, με εμπορικά καταστήματα τα οποία εξυπηρετούνται με εσωτερικούς πεζόδρομους και υπέργειες θέσεις στάθμευσης, κατανεμημένες ισόρροπα σε πέντε κύριες εισόδους. 

Τόσο οι χώροι του εμπορικού κέντρου όσο και οι χώροι της Village είναι πλήρως προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ανάγκες.